We zijn verslaafd geworden aan instant gratifaction3 min read

We zijn verslaafd geworden aan instant gratification

Addicted to our smartphones?

Technologie is geweldig. Sterker nog, ik houd ervan. Ik houd van technologie startups met sterke ondernemers die alles geven om hun business tot een succes te maken. Innovatie, daar draait het tegenwoordig allemaal op, het is een ‘buzzword’.

Elk bedrijf is vandaag innovatief bezig, zelfs de grote corporates. De snelheid waarmee technologie zichzelf heeft ontwikkeld de laatste 35 jaar is ongelofelijk. Van de personal computer, discman, internet tot de laatste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things (IoT), Virtual Reality (VR) en robots. Geen enkele sector zal eraan ontkomen. Zonder twijfel heeft deze snelle ontwikkeling heel veel voordelen, maar helaas zitten er ook keerzijden aan. 

Je mobiel als bezigheidstherapie

Veel mensen zijn verslaafd geraakt aan hun smartphones (ja, ik ook wel een beetje hoor!). Ik associeer het met een vorm van escapisme.

Met één klik stap je in een nieuwe werkelijkheid – waarmee je ego gestreeld wordt. Instant gratificatie, die ene push notificatie, dat is een stimulans waardoor wij ons goed gaan voelen.

Wist je dat de eerste iPhone pas in 2007 (tien jaar geleden!) is uitgekomen? Het voelt alsof het al sinds mensenheugenis er is. De kinderen die geboren worden in het jaar 2010 weten niet beter. Die lopen op hun zevende al rond met een iPhone 7 Plus. Dat is ‘normaal’. En het is ook normaal dat alles wat zij doen ergens geplaatst wordt op internet, wat een grote impact zou kunnen hebben op de ontwikkeling van zo’n kind. De verwachtingen, het zien van anderen, zichzelf vergelijken…het is zinloos en tijdverspilling.

Als ik om mij heen kijk heb ik het gevoel dat de smartphone adoptie bij 45+ mensen in de afgelopen jaren explosief is gestegen. Tegenwoordig heeft mijn oma van 90 ook WhatsApp. Dus soms ‘appen’ wij. Liever bel ik haar op gewoon of FaceTimen, ik wil emotie zien en een beeld hebben. Voorkomt ook veel miscommunicatie volgens mij. En hoe vaak zien we nu niet dat op verjaardagen mensen op een bank zitten waarbij iedereen de smartphone erbij pakt? Als ik zo graag op mijn smartphone hadden willen zijn, kon ik net zo goed thuisblijven volgens mij. Als ik in meetings zit met andere mensen, dan wil ik hen de volle aandacht geven. Als ik met mijn mobiel in mijn hand ben, dan betekent dat eigenlijk: mijn mobiel is net zo belangrijk als jij. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op, als je weet dat je gebeld of gemaild wordt voor iets wat heel belangrijk is, fair enough. Daarom heb ik besloten om 30 dagen notifactievrij te leven.

De “Notification Free for 30 Days”-challenge

Steve Pavlina schrijft hier over de 30 dagen notifcatie vrij periode. Een tijdje geleden ben ik hiermee onbewust al begonnen. Op een gegeven moment ben ik begonnen met mijn WhatsApp notificaties uit te zetten. Oftewel: ik kreeg geen berichten meer als iemand iets naar mij stuurde. Dit voelde goed. Dus ik heb het nog een aantal dagen geprobeerd. En wat merkte ik? Al heel snel merkte ik een afgenomen behoefte om te kijken of ik een bericht had binnengekregen. Want, het zorgt alleen maar voor afleiding en voorkomt dat ik echt in de flow kan komen.We gaan terug naar eigenaarschap: we spelen het spel op mijn voorwaarden. 

Dat is ook wat mijn uitgangspositie is. Je leven leven op je eigen voorwaarden, niet geleefd worden door anderen (dat gebeurt dus als jouw agenda wordt bepaald door andere mensen). Dus, de 30 dagen notifcatie vrij periode: wat ga ik concreet doen? Mijn notificaties uitzetten voor e-mail, WhatsApp, SMS en andere apps zoals Facebook en Instagram. Ik open de apps alleen maar op de tijden dat ik dat wil en uitkom. Geen wonder dat we tegenwoordig allemaal ‘druk’ zijn. Druk met niks dus. Maar goed, dat is dus allemaal quadrant drie en vier uit het Covey quadrant. Wat ik er van verwacht? Meer rust en tijd over hebben voor belangrijke dingen. Ik ben benieuwd hoe de 30 dagen challenge mij zal bevallen.

Doe je mee?

Comments

comments

ONTVANG MAANDELIJKSE INSPIRATIE

Elke maand het beste voor jou.

Je hebt je ingeschreven. Kijk in je mailbox voor de bevestigingsmail!