De kracht van dankbaarheid en wat het mij geeft2 min read

De kracht van dankbaarheid en wat het mij geeft

Gratitude is key

Een jaar of 10 geleden deed ik mee aan een meditatieworkshop. Als onderdeel daarvan luisterde en zong je mee op bepaalde mantra’s tijdens de meditatie. Ik merkte dat dat toen al iets met mij deed. Toen ik boeken begon te lezen van Napoleon Hill en Tony Robbins oefende ik met het visualisatietechnieken, dankbaarheidsoefeningen en de law of attraction.

Ik voel dat deze dingen ook nauw met elkaar verbonden zijn. Het zijn allemaal intenties die je de wereld instuurt. Het brengt je in een andere staat waardoor je je mindset op een positieve manier kan beïnvloeden.

Allereerst de voordelen die ik ervaar van deze ‘routines’ en vervolgens leg ik uit welke routines ik doe:

 • Ik ben veel productiever en scherper (focus)
 • Ik ben meer present/in het ‘nu’ (grounded)
 • Ik ervaar minder stress (relaxed)
 • Ik kan veel beter connecten met mensen (verbinden)
 • Ik heb gelijk een kickstart van de dag (mindset)
 • Ik ben minder angstig en ervaar meer geluk

Vaak combineer ik dankbaarheidsoefeningen met visualisatietechnieken, ademhalingsoefeningen en eventueel stretch/HIIT oefeningen. Ik gebruik een mix van een aantal technieken gebaseerd op Tony Robbins, Wim Hof, Tabata en wat generieke stretch oefeningen. Als je op Google deze namen intypt of op YouTube videos zoekt dan vind je al veel informatie. Maar het gaat er niet om welke techniek je gebruikt, het gaat erom wat voor jou werkt dus ik raad aan om vooral zelf te experimenteren!

Een aantal voorbeelden van wat ik zeg tijdens mijn meditaties:

 • Ik ben dankbaar voor mijn familie en vrienden – dat zij ongeacht de omstandigheden altijd voor mij klaar staan
 • Ik ben dankbaar voor alle uitdagingen die mij worden geboden
 • Ik ben dankbaar voor alle mogelijkheden die mij toekomen
 • Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid
 • Ik ben dankbaar dat ik in een land leef waar er geen oorlog is en wij het gewoon erg goed hebben
 • Ik ben dankbaar voor het dak wat ik boven mij hoofd heb en dat ik elke dag kan eten

Het kunnen ook gebeurtenissen zijn:

 • Ik ben dankbaar dat ik persoon X ben tegengekomen want die persoon heeft mij dit en dit laten inzien / of dit is er uit voortgekomen
 • Ik ben dankbaar dat dit en dit is gebeurd, want ik ben hierdoor gaan inzien dat…

Ik doe het vaak voordat ik ga slapen of direct nadat ik wakker ben. Zelf proberen? Het is heel simpel en kan op veel manieren, bijvoorbeeld door je ogen te sluiten en hardop of in gedachten te praten met jezelf of het gewoon op te schrijven!

Comments

comments

ONTVANG MAANDELIJKSE INSPIRATIE

Elke maand het beste voor jou.

Je hebt je ingeschreven. Kijk in je mailbox voor de bevestigingsmail!